Beträffande mode kan basgarderoben vara en av de bästa investeringarna du gör någonsin. Med bara 12 basplagg som utgångspunkt kan du klä dig fräscht och snyggt alla dagar i veckan och du behöver inte ens ha exakt samma matchning på dig. Vilka plagg ingår i en basgarderob?

1. Ett par jeans

Så länge jeansen är anpassade efter din kroppsform och du trivs i dem är de helt rätt. Du ska alltså inte tänka så mycket på vad som är hetast inom jeansvärlden just nu utan kanske snarare satsa på en klassisk modell – om det är det som passar bäst – i en enkel tvätt (nyans). Blåjeans är fantastiska basplagg på så sätt att de gör sig lika bra till vardags som till fest, beroende på vad du har upptill och nedtill.

2. Ett par gympaskor

Gympaskor eller så kallade sneakers är ett måste i garderoben – helst vita skor. De kan enkelt kombineras med jeans, klänning eller kjol och det är sällan som de inte matchar.

3. En vit skjorta

En vit skjorta med enkla snitt är också lysande utgångspunkter i din basgarderob. Med en kavaj över får du en proffsig look medan en nedstoppad skjorta och ett snyggt bälte till gör dig mer än redo för festen. Var kan man köpa vita skjortor? Damavdelningen på modevaruhuset Johnells har ett kvalitativt utbud av snygga toppar.

4. En trenchcoat

Trenchcoaten är en klassisk kappa. Den är också ett plagg som återkommer varje säsong och som därför är tidlös. En beige eller annan neutral nyans rekommenderas på detta klädesplagg, så att du kan använda det igen och igen.

5. En kavaj

När du väljer en kavaj till basgarderoben bör du tänka så skräddarsytt som möjligt. Kavajen ska vara välsittande så att den kommer till sin rätt. En svart kavaj är helt klart att föredra i många lägen men även en marinblå eller kritstrecksrandig blazer gör sig bra tillsammans med resten av basplaggen.

6. Ett par pumps

Ingen garderob utan ett par stiliga pumps. Du behöver inte skaffa de värsta klackarna, ett par låga pumps tar dig långt.

7. En svart klänning

Inget annat festplagg är så gångbart som den lilla svarta – så skaffa en svart klänning bums (om du inte redan har en).

8. En skinnjacka

En trenchcoat i alla ära men ibland vill man tuffa till looken. Då är det bra att ha en skinnjacka till hands. Tillsammans med den lilla svarta och pumpsen kan skinnjackan ge dig en något oborstad men samtidigt sofistikerad look.

9. En kjol

Basgarderoben bör även inkludera en kjol. Beroende på om du kombinerar den med en bastopp eller skjorta kan du få två helt olika stilar.

10. Ett par ankelstövlar

Ankelstövlar är det perfekta mellantinget av sneakers och pumps. Välj gärna en skön modell så att fötterna håller hela dagen.

11. En tröja

En stickad tröja eller en collegetröja, oavsett vilket är det en bra idé att ha en långärmad tröja i garderoben.

12. En bastopp

Du bör ha en bastopp i en neutral färg.