Skor är en av de mest populära accessoarerna för de flesta modeintresserade och så har det varit i många hundra år. Genom tiderna har skor inte bara varit något att skydda fötterna med, utan också ett uttryck som använts för att visa status, makt och kreativitet.

Att ha rätt skor till rätt klädsel är en konstart i sig och även här har det rått olika trender genom tiderna. På sjuttiotalet var det till exempel populärt bland hippies att gå omkring i Jesus-sandaler årent runt medan discofanatiker valde glittriga platåstövlar som syntes på flera mils avstånd. Åttiotalet innebar ett uppsving för pumpsen medan nittiotalet mer handlade om prakiska skor som sneakers och fotriktiga gympadojor.

Kul att bryta gamla regler

Under 2000-talet har mycket handlat om att gå emot de gamla modereglerna, och det har även gällt inom andra områden, till exempel att man nu kan dricka både rött och vitt vin till specifika maträtter utan att någon rynkar på näsan och säger att det är fel. När den engelska sångerskan Lily Allen satte på sig vintage klänningar med gymnastikskor till gjorde det genast publiksuccé, precis som när den amerikanska skådespelerskan Kirsten Stewart dök upp på röda mattan i pumps och resolut tog dem av sig inför reportrar och fotografer.

Regelbrytande vad gäller skor kan ske på ett flertal sätt. Man kan till exempel välja att ha på sig rätt skor men i “fel” färg, till exempel ett par rosa cowboystövlar eller blommiga Doc Martins, och gärna bryta med den färgskala man är klädd i. Ett annat kul sätt att skapa kontrast är genom att helt bryta med sin övriga outfit när det gäller själva skomodellen och till exempel bära ett par tjocka boots till en minikjol eller högklackat till snickarbyxor. Det handlar om överraskningens moment, att inte följa de regler och normer som ofta dikterar modetänkandet lite för mycket. Ett par lårhöga stövlar ser helt annorlunda ut i kombination med en grövre långkjol som är högt slitsad.

Hitta balansen

Några ord bör också ägnas åt hur man går i skorna, då det är minst lika viktigt som fotbeklädnaden själv. Att vara lång innebär exempelvis inte att man inte får ha höga klackar på sig, men oavsett kroppslängd gäller det att lära sig att gå säkert i skorna. Klackar är coola, kaxiga och väldigt sexiga men bara om den som går i dem har hittat sin balans och gåstil. Ingenting blir så fel som en människa i höga klackar som styltar fram som Bambi på hal is och därför är det viktigt att öva på sin gåstil innan tillfället där skorna ska användas. Hemligheten ligger i tyngdpunkten och kroppshållningen, och med lite envishet kan vem som helst lära sig att gå snyggt och säkert i sina skor.