En viktig men stor trend framöver är klimatförändringen och modevärldens tillämpning av nya material för ett nytt decennium. Men klimatförändringen inspirerar även modeskapare på olika sätt utöver material som kommer behövas i framtiden. Istället har många designers hittat inspiration från världens framtida miljöförstörelse och dystopiska värld.

Den framtida dystopin är något som eggat fram ovanliga hybridkreationer hos modehus som exempelvis Comme Des Garcons och Balenciaga. I dessa senaste kollektioner syns mönstrade kläder i olika former, såsom quiltade jackor och ovanliga huvudbonader. Det syns tydligt att modevärlden försöker att fånga tidens anda genom att fånga människors ambivalenta känslor om miljön. Samtidigt är kollektionerna väldigt starka och ger en känsla av komfort och tydlighet.

Modeskapare fångar tidens anda

Med fokus på klimatet och den globala uppvärmningen har världens främsta modeskapare börjat experimentera med material som skinn och nylon men även förnybara material. Genom att kombinera dessa olika material skapar man morgondagens trender. Dessa ovanliga kombinationer fångar även tidens anda om individualitet och hybriditet. I en tid när det finns miljontals artiklar, bilder och information – har bland annat modehuset Balenciaga för hösten 2019, skapat en kollektion med fokus på konstruktion och detaljer. Modeskaparen Demna Gvasalia hämtar inspiration från 1900-talets historia men gör det på ett modernt sätt – där inspirationen kommer från framtiden. Sofistikation med raka linjer, höga axlar och veckade kjolar. Tillsammans med de framtida ytterkläderna är det en modekollektion som blickar framåt. Modeshowen var även speciell då det var både män och kvinnor som gick på catwalken.

Även franska märket Comme des Garçons hade starka silhuetter på modevisningen och visar morgondagens trender. Den känslosamma modevisningen visade tuffa kläder som hade spår av ockultism och dystopi. Svarta vadderade axlar, höfter och bröst visades med mycket volym och skinn. Många av modellerna var även maskerade med stora svarta huvor som gjorde en stark kontrast mot de stora volymformade kläderna. Blandningen mellan starka silhuetter och mer melankoliska former gjorde showen till en succé och är trender som kommer bli större under 2020-talet.

Miljön ger inspiration

Nu när klimathotet väcker starka känslor bland allmänheten utforskar modeskapare detta tema mer än tidigare. Det betyder också att nya silhuetter och uttryck har synts mycket i modeveckorna runt om i världen. Designers som Marine Serre har tagit fram kläder med masker och bonader som ger en väldigt futuristisk känsla. Bland annat har världsstjärnan Beyonce synts i Serres omslutande kläder med stora mönster och starka färger. Variationen mellan stora mönster, färger som lila, neongrönt, skinn och masker – ger framtida trender skapar en spännande modevärld. Dock är det säkert att dessa hybridkollektioner kommer inspirera klädmärken som H&M och Zara i något enklare och mer kommersiella sätt. Ibland kan historiska vändpunkter skapa inspiration och bland modeskapare har det gett rum att experimentera mer inför det nya årtiondet.