Att köpa och sälja kläder är trendigare än någonsin, som ni säkert märkt på Tradera och Facebook. Just nu svämmar många Facebookgrupper över av kvinnor i alla åldrar som har sett en ny möjlighet att uppdatera garderoben, ofta utan att bli ruinerade. Dessutom är det smartare än att köpa nytt så kallat “fast fashion” hela tiden. I tider som dessa när det är viktigt att vara miljömedveten så tycker jag att det minsta man kan göra är att fundera över ens shoppingvanor och välja miljösmart i de fall man kan.

Själv köper jag mycket second hand, samt säljer. Det går att sälja både till privatpersoner och vissa företag eller finare second hand-butiker som säljer på provision. På så sätt kan jag få tillbaka lite av de pengarna jag lagt ut från början och använda dem till att köpa nytt. Ett annat tips är att sälja guld över internet, vilket man enklast gör direkt till företag via en tjänst. Många har säkert några guldsmycken hemma som bara ligger och skräpar, utan att man tänker på att de kan vara värda en del pengar. För de pengarna jag fått från att sälja guld har jag köpt nya smycken som jag faktiskt använder. Ekonomiskt och man ser ständigt trendig och fräsch ut med nya dyra smycken, som man egentligen knappt har behövt betala för.

Det finns så mycket mer att sälja och köpa begagnat utöver kläder och smycken. Väskor gillar jag att kolla efter, men köper sällan så dyra att det är lönt att försöka sälja vidare dem sen. En väska som man gillar använder man ju oftast dagligen och den slits därefter. Då kan det vara svårt att få den såld om den inte är av något dyrt märke. Jag har däremot lyckats köpa ett par finare väskor för en riktigt billig summa, där de endast haft några små slitningar som har gått att dölja med lite skicklighet.

På tal om att laga saker så är det faktiskt också något väldigt klimatsmart och underskattat. Att laga sina kläder om de blir hål i dem eller helt enkelt sy om dem om de har tappat sin passform. Jag har lovat mig själv att jag ska bli bättre på det här. Att till exempel kunna laga en tröja eller ett par tights som det har blivit ett litet hål i, istället för att bara kasta dem direkt. Är det bara små hål eller mindre förändringar man behöver göra tror jag att det går bra att sy för hand, så det enda som behövs är egentligen nål och tråd. Nästa gång ett plagg jag tycker om går sönder ska jag testa att laga det, så kan jag göra ett blogginlägg om det samtidigt. Är det någon som tror att det hade blivit ett bra inlägg här?