De senaste tio åren har kvinnor vänt sig till ryggsäcken som ett modeplagg att kombinera med olika stilar och om mode är en oändlig strävan efter att hitta sin personliga stil så är ryggsäcken ett sätt att göra den personliga stilen mer användbar.

Ryggsäcken har blivit modern!

För inte så länge sedan var ryggsäcken en väska som oftast sågs på vandrare, män och barn på lekplatser. Men nu har den universella ryggsäcken blivit en favorit bland kvinnor på kontoret, tunnelbanan och modeveckorna. Sedan 2014 har modesökningarna efter ryggsäckar ökat enormt mycket varje månad och under 2019 kommer köpsiffrorna ligga på över 2 miljarder kronor. Det betyder med andra ord att det skett en radikal förändring bland kvinnors attityd gentemot ryggsäcken. I Sverige har svenska ryggsäcksmärket Fjällräven blivit en populär väska som bärs av alla och visar ryggsäckens popularitet idag. Men det är inte bara i Sverige som ryggsäcken blivit populär även andra märken som Eastpak, ett märke som tillverkat väskor i 40 år, har sett en markant ökning bland kvinnliga kunder. Idag sker nästan 60 % av alla köp av ryggsäckar av kvinnor i Storbritannien men även i storstäder som New York har det skett en ökning. Givetvis borde det inte överraska att kvinnor letar efter en modern väskstil som är praktisk och även trendig. Men det har tagit lång tid och tiderna har gjort att ryggsäcken blivit mer accepterat.

En av de tidiga pionjärerna i modebranschen var italienskan Miuccia Prada som skapade en ryggsäck i nylon på 1980-talet. Under denna tid ansågs väskan vara radikal och okonventionell men för den italienska formgivaren var det ett sätt att breda ut koncept om kvinnlighet. De senaste åren har det varit många bloggare som inspirerats av bland annat Phoebe Philo och uppskattningen av det ”fula” modet. Men det är inte bara bloggare och modeentusiaster som köper ryggsäcken, även Hollywood-eliten har börjat att använd väskan på röda mattan – såsom skådespelerskan Sarah Jessica Parker. Det är tydligt att modet har följt ryggsäckstrenden och många märken som Prada, Chanel och Gucci har till hösten 2019 och våren 2020 visat olika ryggsäckar på catwalken. På populära ASOS hittas över 500 olika ryggsäcksmodeller, vilket visar hur långt ryggsäckar kommit från lekparken och bergsvandringen. Det är en väska som helt enkelt blivit en ny standard i modebranschen.