Är du stressad? Sover du dåligt? Eller kanske du inte mår bra rent allmänt – oavsett anledning så kan det synas i håret, plötsligt får du en tova i handen. Ofta matchar vi håret till kläderna och många vill behålla ett tjockt hår då detta är en del av personligheten – och nu finns det hjälp!

Vad är håravfall?

Håravfall i medicinska termer heter alopecia. Det finns fler orsaker till att man tappar hår, allt ifrån ärftliga till stress, trauma, mediciner eller vitaminbrist. Det går att bromsa håravfall, men inte att få tillbaka tappat hår, det är förlorat. Om du söker någon att konsultera med behöver du välja en erfaren specialist på området vilket kan vara svårt om man inte känner till branschen.

Ett bra tips på en sådan specialist är Nordic Hair Clinic som har arbetat med håravfall i femton år och ständigt ligger i framkant inom nya rön på området. Kliniken har bland annat en mycket intressant behandling som heter PRP.

Vad är PRP?

PRP kan både hjälpa till att hela transplanterade hårsäckar eller bidra till att hårsäckar producerar starka hårstrån. PRP injiceras och de flesta kan gå tillbaka till jobbet direkt efteråt, lite rodnad kan uppstå. Resultaten brukar bli bra på vem som helst, man behöver börja behandlingen så fort som möjligt när man märker att man börjar tappa hår, annars tar det längre tid att få tillbaka ett tjockt hår. Vid injicering med PRP:s tillväxtfaktor i hårsäckarna:https://www.mabra.com/medicin/ny-metod-hjalper-atta-av-tio-med-haravfall/6553085 går flera reaktioner igång i huden, dessa positiva signaler skickas till stamcellerna som ökar produktionen av kollagenet och därmed ökar byggstenarna hos cellerna. Små blodkärl nybildas och ger näring till håret.

Hur lång tid tar det?

Det är individuellt hur lång tid det tar för att aktivera processerna som triggas av PRP-injektionen. Normalt utförs 3-4 behandlingar som därefter underhålls med 1-2 behandlingar årsvis. Om du åter anti-inflammatoriska medel eller har en infektion kan detta ha en mer negativ påverkan på resultatet. Även stress och järnbrist kan påverka resultatet. Nordic Hair Clinic har utfört cirka 40 000 injektioner och resultatet för de flesta är mycket bra. Kliniken har också en utmärkt rådgivning om du är nyfiken på att få tillbaka tappat hår och vill prata med någon först.