Doften är ett av de mest kraftfulla sinnen människor har. Det finns dofter som kan återkalla minnen som tar en tillbaka i tiden och återskapar känslan man hade. På grund av detta är det viktigt att tänka på hur man själv doftar, och vilka signaler det skickar till människorna runt omkring. När man pratar om mode och skönhet är det i första hand i samband med kvinnor, men det finns hur många produkter och märken som helst även för män.

Populära parfymer för män

Det finns en rad med kända märken som har tillverkat parfymer speciellt för män. Ett exempel är Diesel, som kanske är mest kända för sina jeans, men även har parfymer för män. Det finns, precis som för kvinnor, en rad med kända märken som kändismärken och Hugo Boss, Armani, Lagerfeld och så vidare. Det svåra när det gäller parfymer är att hitta vilken som passar bäst. Detta gäller både män och kvinnor. Många väljer att satsa på de populäraste alternativen bara för att de är populära. Det rekommenderas dock att hitta en parfym som passar den man är.

De olika doftfamiljerna

De flesta parfymer går att dela in i fyra grupper, fräsch, träig, blommig och orientalisk/kryddig. Den fräscha familjen innehåller främst parfymer som går att beskriva som citrus. Orientalisk är en kategori som innehåller dofter som vanilj, mysk, kardemumma, en riktigt manlig kombination. Träig går att likna med den orientaliska, men är lite fräschare och mer lugn för näsan. Den blommiga kategorin är relativt lik den fräscha i det att den har “mjukare” dofter. När man ska välja en parfym som man rekommenderas det att man först identifierar vilken typ av person man är, sportig, kraftfull, lekfull och så vidare. Det gör det möjligt att placera sig själv inom en viss doftpersonlighet, vilket gör det lättare att välja vilken doftfamilj som kommer att passa bäst.

Ett tips på hur man väljer rätt parfym, oavsett om man är man eller kvinna, är att prova olika dofter och se ifall de påverkar några känslor samt hur det känns. Man kan även fråga personer i sin omgivning om vad de tycker för att få en bättre bild över hur doften påverkar personer runt omkring en.